Freebase nikotin vs. nikotinová sůl aneb moje cesta k Vapingu

Nicotine-Salts-Smooth-300x236

Chtěl bych se s vámi podělit o svůj příběh, jak jsem se dostal k používání liquidů s nikotinovou solí. Ačkoliv by člověk řekl, že už o nich každý ví a zná je, tak se stále setkávám s tím, že to tak ještě úplně není. Nebudu vám tady dělat chemický rozbor, myslím si totiž, že tyto informace jsou lehce dohledatelné. Spíš bych s vámi chtěl sdílet osobní zkušenost, kterou za dva roky mého vapování mám.

Byl jsem asi 14 let kuřák cigaret (krabička denně) a během této doby jsem se vícekrát snažil přestat kouřit. Bohužel bez výsledku. Před 4 roky jsem poprvé zkusil vaping, bylo to konkrétně zařízení od značky Smok s náplní s freebase nikotinem o síle 12 mg/ml. Tento pokus byl ale neúspěšný, a to z mého pohledu hlavně díky dvěma zásadním věcem:

  • velmi silný „kopanec“ v krku, kvůli kterému jsem nebyl schopný si pořádně potáhnout, protože jsem hned začal kašlat,
  • neuspokojení nikotinového „absťáku“ (řekl bych, že i skrz nemožnost dostatečně dlouhých potahů – viz první důvod, a také kvůli pomalejší vstřebatelnosti freebase nikotinu oproti nikotinu z cigaret),

Také se mi bohužel stalo, že chuť doporučená obchodem mi nesedla. Tohle je mimochodem i nejčastější důvod, který slýchávám od známých co kouří a někdy vyzkoušeli vaping, proč na vaping nechtějí přejít.

Po této zkušenosti jsem přešel zpět k cigaretám a vaping na nějakou dobu přestal sledovat.

Bylo to před dvěma lety, kdy jsem zaznamenal velký příchod nikotinové soli na český trh (vím, že byla určitě k dostání již dříve, ale já osobně o ní nevěděl). Tehdy jsem se rozhodl dát vapingu druhou šanci a koupil jsem si DotAIO s náplněmi s nikotinovou solí (20 mg/ml). Popravdě jsem tomu moc nedával a spíš to byla opravdu poslední šance, kterou jsem byl ochotný vapingu dát.

Po naplnění DotAia a prvních potazích jsem nemohl uvěřit tomu, co následovalo.

Chuť byla skvělá, „kopanec“ v krku žádný a pocit, že si potřebuju zakouřit, byl ihned uspokojen.

Přechod z cigaret mi trval přesně tři dny. Pouze po dobu těchto tří dní jsem kombinoval cigarety a vaping. Již první den jsem místo krabičky vykouřil “jen” 10 cigaret, druhý den už jen 3 a třetí den jsem si dal poslední cigaretu. Od té doby jsem na cigaretu nesáhl.

Liquidy s nikotinovou solí absolutně neškrábou v krku. Mohu také z vlastní zkušenosti říct, že identické liquidy namíchané jednou s freebase nikotinem a podruhé s nikotinovou solí chutnají odlišně a mně osobně častokrát chutnaly ty s nikotinovou solí lépe (pár liquidů jsem si schválně koupil v obou variantách). Při použití více jak 10 mg/ml freebase nikotinu nejenom že začal liquid v krku škrábat, ale chutnal trpce, a i trochu kysele. Toto jsem u liquidů s nikotinovou solí nikdy nezaznamenal, a to ani při míchání na 20 mg/ml. Bez ohledu na chuť má nikotinová sůl mnohokrát lepší vstřebatelnost, tím pádem rychlejší nástup, který je srovnatelný s cigaretami.

Tímto krátkým příběhem bych vás, kteří někdy vaping zkusili s liquidama s freebase nikotinem, ale nebylo to úplně to pravé, chtěl namotivovat k tomu, abyste to nevzdávali a vyzkoušeli i liquidy s nikotinovou solí. Platí to i pro ty, kteří vaping ještě nevyzkoušeli vůbec a hledají možnost, jak začít, nebo si nejsou jisti, jestli jim vaping je schopný nahradit cigarety.

U vapingu taky samozřejmě platí, že co fungovalo u mě, nemusí fungovat u vás. Rozhodně se ale dle mého názoru vyplatí vyzkoušet různé možnosti, než člověk vaping zavrhne.

Na LAVape e-shopu proto najdete jak freebase nikotinové boostery, tak i boostery s nikotinovou solí a také širokou škálu liquidů od prověřeních výrobců tak, aby si každý mohl vybrat co mu padne nejlépe.

Člen FB komunity LAvape: W3nzZ